Reklama

Barszcz czerwony czysty

30/12/2017 23:47

Barszcz czerwony jest doskonałą zupą na każdą okazję. Może być podawany z pierożkami zarówno z mięsem jak i kapustą z grzybami. Bardzo dobrze smakuje też z gotowanymi ziemniakami. Trudno sobie wyobrazić krokiety bez czerwonego barszczu do popicia. A nawet samo wypicie filiżanki czystego barszczu rozgrzeje nas i poprawi samopoczucie. Podstawowym składnikiem barszczu są buraki, które w cenie 2 złotych za kilogram dostaniemy na większości stoisk Zieleniaka. Na sporej wielkości garnek wystarczy około kilograma buraków. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Buraki należy obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Po godzince należy dodać sok z jednej cytryny i przyprawy takie jak ziele angielskie, ziarnka pieprzu i kilka listków laurowych. Następnie dokładamy kostkę bulionową lub dolewamy szklankę rosołu. Dla podkreślenia i wyrazistości smaku można dodać jedną małą marynowaną papryczkę. Najlepiej podawać następnego dnia po ugotowaniu. Podgrzewając należy pamiętać aby nie doprowadzać barszczu do wrzenia ponieważ ściemnieje i straci smak.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do