Reklama

Co zrobić z pomidorami z Zieleniaka?

Pomidory polskie, pomidory gargamel, pomidory malinowe i wiele innych odmian ostatnio dosłownie zalały półki zarówno w supermarketach jak i stoiska na rynkach. Na Zieleniaku, swoją drogą, znajdziemy pomidory w bardzo niskich cenach i w bardzo dobrej lokalizacji, ale nie o tym dziś mowa. Ciekawostką jest to, że kiedyś pomidory pełniły zupełnie inną funkcję - nie do końca w kuchni. Mianowicie, były dekoracją i ozdabiały dania, pomieszczenia oraz stoliki. Dopiero później odkryto ich niesamowicie soczysty smak.

Zupa pomidorowa jest jednym z pierwszych przepisów, które przychodzą do głowy, kiedy mówimy o pomidorach. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś może nad pomidorami faszerowanymi serem feta? Przepis jest bardzo prosty i dostępny dla każdego. Potrzebować będziemy tylko pomidorów, oliwek, ogórka zielonego, sera feta oraz bazylii. Delikatnie ścieramy pomidorom wierzch i wydrążamy środek. Ogórek kroimy na pół, wycinamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Ser feta również kroimy w drobną kostkę. Oliwki z kolei - w plasterki. Fetę mieszamy z oliwkami i ogórkiem. Wypełniamy tym pomidory. Przykrywamy pomidory daszkiem i wsadzamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 15 min. Po wyjęciu wystarczy tylko udekorować danie listkami bazylii i gotowe! Soczyste pomidory i inne składniki tego dania oczywiście znajdziecie na Zieleniaku w bardzo przystępnych cenach.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do