Zacznijmy od przygotowania samego kurczaka. Filety myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z resztek pozostałych błon i kroimy na małe kotleciki o grubości ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie ubijamy kotleciki i zabieramy się za przygotowanie masy do obtaczania. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki! Tylko należy pamiętać, aby najpierw zmieszać ze sobą jajka, przyprawy i mąkę, a dopiero na koniec dodać starty ser. W tak przygotowanej masie zanurzamy kotleciki i zostawiamy na co najmniej 30 min (lepiej więcej). Pojemnik umieszczamy w lodówce. Dalej wystarczy tylko wyjmować potrzebne nam fileciki i smażyć je na patelni. Tak zanurzony kurczak może stać w lodówce nawet przez dłuższy czas, więc danie to może również zaoszczędzić nasz czas podczas przygotowania następnych posiłków. Takie kotleciki najlepiej podawać z ziemniakami bądź ryżem i obowiązkowo należy pamiętać o dobrej surówce! Delikatny smak tak przygotowanego mięsa jeszcze nieraz pomoże Wam wrócić do tego przepisu. Swoją drogą, najświeższe filety z kurczaka jak również i dobre ziemniaki oraz warzywa na zdrową surówkę znajdziecie na Zieleniaku - nowoczesnym rynku na Ochocie.