Pomimo że pomidor jest warzywem to zjadamy jego owoce. Najczęściej w stanie surowym jako dodatek do sałatek ale też w postaci zup i sosów. Z pomidorów wykonuje się też soki, koncentraty jak również przeciery. Znawcy kulinarnego gatunku marynują też w occie, głównie niewielkie zielone pomidory. Owoc pomidora jest zalecany dla palaczy zamierzającym zerwać z nałogiem ponieważ posiada wśród swoich składników śladowe ilości nikotyny. Posiada sporo pierwiastków i mikroelementów takich jak: żelazo, kobalt, miedź, jod, chlor, fluor, magnez, potas i sód. Witaminy: C, PP, B6, B2, B1 oraz witaminę K. Zawiera też biotynę i kwasy: foliowy, pantotenowy oraz szczawiowy. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy spożywanie pomidorów może chronić komórki przed uszkodzeniem a przez to zapobiegać zachorowaniom na nowotwory układu pokarmowego, prostaty, płuc, piersi oraz raka wątroby. Dzięki sporej zawartości magnezu i potasu dieta bogata w pomidory spowolni rozwój chorób układu krążenia. Zawarty w pomidorach likopen spowalnia i zmniejsza odkładanie się płytek miażdżycowych w tętnicach. Oczywiście wymieniłem tylko część walorów odżywczych pomidorów. O walorach smakowych nie wspominam ponieważ każdy zna smak tego warzywa. Reasumując częste jedzenie pomidorów wyjdzie nam tylko na zdrowie. Oczywiście nie muszę dodawać, że najlepsze w swoim gatunku pomidory dostaniecie na Zieleniaku. Zapraszamy na zakupy!