Robiąc zakupy na Zieleniaku zastanawiamy się jak to jest z tymi pomidorami? Niby wszędzie jest napisane „pomidor” ale wygląda zupełnie inaczej. Postanowiłem nieco ogarnąć temat i w wielkim przybliżeniu przedstawić odmiany pomidorów, których jest całkiem sporo. [middle1] Pomidory wielkoowocowe: Master, Beefmaster i jawot to sporej wielkości okrągłe pomidory nadające się do spożycia w stanie surowym jak i na przetwory. Aromatyczne i bardzo zdrowe. Pomidory czereśniowe: Sweet, Evita i Mirabel zwane często jako koktajlowe ze względu na drobne owoce. Co ciekawe Mirabel jak sama nazwa wskazuje jest koloru żółtego i rośnie w gronach. Pozostałe są koloru czerwonego i mają słodki wyrazisty smak. Pomidory średnio-owocowe: Martina, Morden, Balkonstar, Brylant To średniej wielkości pomidory . Brylant jest wczesną odmianą o intensywnym smaku. Ze względu na szybkie dojrzewanie bardzo popularna na rynku jest Martina. Oczywiście należy dodać, że w obrębie jednej odmiany możemy spotkać się z jakąś zupełnie inną nazwą typu „tygrysie jajo” Owoce w zależności od sposobu uprawy i warunków klimatycznych mogą osiągnąć różną wielkość i smak jednak są wyhodowane z nasion przynależnych do danej odmiany.