Reklama

Pieczarki, pieczarki, pieczarki…

Pieczarki są grzybami najbardziej popularnymi, dostępnymi w sklepach i na rynkach przez cały rok. Na łąkach oczywiście możemy znaleźć dzikie pieczarki (zresztą bardzo smaczne), ale te ze sklepu czy z rynku niewiele im ustępują. Wykorzystujemy je wszędzie - w zupach, zapiekankach, krokietach, sosach i tp. Natomiast ciekawym ich wykorzystaniem może być również… pizza, nietypowa pizza.

Przygotowywaniem pizzy z ziemniakami i pieczarkami zajmiemy się właśnie dziś. Pizza ta jest przeznaczona dla smakoszy ziemniaków i pieczarek, gdyż tych składników  trzeba tu dodać naprawdę sporo. Natomiast, aby podkreślić smak ziemniaków i pieczarek należy przygotować odpowiednie ciasto do pizzy. Powinno być cienkie i chrupiące, wysmarowane masłem w momencie wstawienia do piekarnika. Najlepiej doprawić ciasto ziołami takimi jak oregano i tymianek, które podkreślą smak pieczarek. Same pieczarki smażymy przez 3-4 min na dużym ogniu wraz z drobno posiekaną cebulką do momentu aż pieczarki zaczną się rumienić i stawać się lekko brązowe. Wtedy odstawiamy patelnię. Ziemniaki powinny być ugotowane do średniej twardości. Po ugotowaniu należy je rozgnieść i wymieszać razem mąką, jajkiem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie tak zgniecioną masą smarujemy ciasto wysmarowane wcześniej masłem, rozkładamy pieczarki z cebulką oraz sypiemy serem tartym (niewielka ilość). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15-20 min.

 

Wszystkie składniki a zwłaszcza świeże pieczarki w bardzo atrakcyjnych cenach prosto z farmy kupimy na warszawskim Zieleniaku - nowoczesnym rynku Ochoty.
 

Zapraszamy na Zieleniak i życzymy smacznego!

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do