Reklama

Śledź w oleju

25/12/2017 23:33

Każda biesiadna impreza czy rodzinne spotkanie w większości przypadków zaczynamy od pierwszego zestawu dań podanych na zimno. Wśród nich obowiązkowo musi znaleźć się śledź w oleju i cebulce. Pomimo że przepisów na „śledzia w oleju” jest mniej więcej tyle ile jest gospodyń domowych podamy też własny przepis na przygotowanie tego rarytasu. Wszystkie produkty bez problemu dostaniemy na Zieleniaku a będą nam potrzebne: około kilograma płatów śledziowych, dwie spore cebule oraz olej koniecznie rzepakowy lub lniany, liść laurowy i trochę przypraw. Ważne jest aby cebula straciła trochę intensywnego smaku i ostrości aby jej aromat nie tłumił samego smaku śledzia. W tym celu należy ją pokroić w cieniutkie plastry i przesypać solą a po około pół godzinie lekko odcisnąć i opłukać w wodzie. Płaty śledziowe należy też około trzech godzin moczyć w zimnej wodzie. Następnie pokroić w średniej wielkości kawałki. Do średniej wielkości słoja wkładamy tak przygotowane kawałki śledzia przekładając je plastrami cebuli. Można delikatnie posypać je mielonym pieprzem. Dodajemy też listki laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Na koniec zalewamy olejem i odstawiamy słoik do lodówki przynajmniej na jedną dobę. Na stole najlepiej prezentuje się w płytkiej salaterce a w każdy kawałek śledzia dobrze jest wbić wykałaczkę aby wygodniej nakładać porcje na talerzyk Smacznego!

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do