Reklama

Śledź w śmietanie

18/12/2017 23:38

Śledź w śmietanie jest w zasadzie obowiązkowym daniem na większości wigilijnych stołów. Może być podawany jako dodatek do pieczonych w piekarniku ziemniaków lub w postaci sałatki. Przygotowanie tej zakąski jest bardzo proste a wszystkie składniki dostaniemy na Zieleniaku. Będziemy potrzebowali filety ze śledzia, cebulę albo i dwie w zależności od ilości przygotowywanej potrawy, Jabłko, majonez oraz kwaśną śmietanę. Jeśli przygotowujemy porcję dla 8 osób należy około kilograma płatów śledziowych namoczyć przez dwie godziny w zimnej wodzie aby straciły słony smak a następnie pokroić wzdłuż w średnio cienkie paski. Cebulę kroimy w cienkie plasterki a jabłko ucieramy na tarce na grubych oczkach. Do ośmiu łyżek śmietany dodajemy cztery łyżki majonezu i doprawiamy do smaku przyprawami. Do przygotowanego sosu dokładamy jabłko i cebulę a następnie przykrywamy nim paseczki śledzi ułożonych w miseczce lub talerzu. Podając na stół sos można ozdobić natką z pietruszki oraz kawałkami pomidora.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do