Reklama

Wigilijny bigos?

18/12/2017 02:02

Jak najbardziej bigos może być wigilijną potrawą ale pod jednym warunkiem. Musi być bigosem wegetariańskim czyli absolutnie bez dodatku mięs. Do bigosu wszystkie produkty dostaniemy bez problemu na Zieleniaku. Oczywiście podstawowym produktem jest kapusta i jeśli mamy delektować się bigosem nie tylko w czasie wigilijnej kolacji należy zakupić przynajmniej dwa kilogramy. Będziemy potrzebowali poza kapustą: trzy cebule, pół kilo pieczarek, trzy marchewki i trzy świeże gruszki średniej wielkości, po 200 gram śliwek suszonych i rodzynek, oraz dla lepszego smaku kilka suszonych fig. Przydadzą się też suszone grzyby i niewielka szklanka oleju. Oczywiście będą potrzebne przyprawy takie jak liść laurowy, trochę majeranku, kilkanaście kulek angielskiego ziela oraz kilka kulek jałowca.

Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę a następnie smażyć na oleju. Dodając wiórki startej marchewki oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Wcześniej należy zmielić na proszek suszone grzyby i przygotować gruszki obierając je ze skórki i wycinając nasiona a następnie zetrzeć na tarce.

Do odpowiedniej wielkości garnka wkładamy kapustę a następnie zawartość patelni, suszone owoce, zmielone grzyby jak i przyprawy ciągle mieszając. Należy dodać przegotowaną wodę tak aby przykryła na około pięć centymetrów ponad poziom zawartości garnka. Całość należy gotować pod przykryciem około trzech godzin.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do