Ciekawostką związaną z zupą brokułowa jest to, że możemy przyrządzać ją na niezliczoną ilość sposobów a zawsze będzie dobra. Dzisiaj podzielę się z Wami dość nietypową metodą przyrządzania brokułówki. Mianowicie, przyrządzimy ją z serem feta i płatkami migdałowymi! Przepis jest jak zawsze prosty i dostępny każdemu: Brokuły podzielone na małe różyczki gotujemy w lekko słonej wodzie przez 3-5 min aż rozmiękną. Następnie należy sporządzić samą zupę brokułową - osobiście gotuję ją za pomocą już gotowych zup z torebek. Wtedy wystarczy w ok. 0,5l zimnej wody rozpuścić zupę w proszku i ciągle mieszając gotować przez ok. 5 min. Do tak ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony czosnek, ugotowane wcześniej różyczki brokułów oraz ser feta, który w jeszcze gorącej zupie powinien się lekko rozpuścić. Następnie podajemy zupę posypaną płatkami migdałowymi. To właśnie płatki migdałowe połączone z serem feta nadadzą naszej zupie zupełnie nowego smaku. Polecam wypróbować! Wszystkie składniki a szczególnie świeże płatki migdałowe w bardzo korzystnych cenach znajdziecie na Zieleniaku - nowoczesnym rynku na Ochocie!