W Polsce, co roku, marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Z badań wynika, że najwięcej żywności marnują konsumenci - aż 60 proc. wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Szczególnie święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok to okres, w którym często wyrzucamy jedzenie. Przy Urzędzie Dzielnicy Włochy stworzono specjalną przestrzeń w której stoi lodówka i szafka, gdzie możemy zostawić żywność dla potrzebujących. Jadłodzielnia we Włochach jest otwarta całą dobę. Pamiętajmy jednak, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed , ale mieszczą się w terminie przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do . Pakujmy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem. Czytaj również: Zobacz także: Poszukiwany złodziej Zobacz także: Policja poszukuje amatora darmowego tankowania Zobacz także: Poszukiwany złodziej rowerów