Zaplanowano spotkanie edukacyjne skierowane do kupców. Będą mogli w nich uczestniczyć także mieszkańcy i klienci targowiska. W czasie spotkania kucharz ugotuje danie z owoców i warzyw, które nie zostały sprzedane, ale będą się jeszcze nadawać do przetworzenia. Pozyskane zostaną od kupców z targowiska. Osobie gotującej towarzyszyć będzie również edukator, który poruszy kwestie marnowania żywności w szerokim aspekcie. [middle1] Warzywa i owoce, które nie zostaną sprzedane, nie wrócą do obiegu sprzedaży, a jednak nadal będą zdatne do zjedzenia np. połamana cukinia. Zebrane owoce i warzywa zostaną odebrane przez wolontariuszy oraz zostaną przekazane osobom potrzebującym, we współpracy z lokalnie działającymi organizacjami pozarządowymi i instytucjami. Realizując projekt organizatorzy chcą zwrócić uwagę, że niemarnowanie żywności jest wartością samą w sobie, producenci żywności, ale i kupcy na targowiskach zasługują na szacunek za włożoną pracę i wysiłek. Działania mają na celu zmniejszenie ilość odpadów, a co za tym idzie – zmniejszyć opłaty z tego tytułu. Kupcy nabędą wiedzę jak prowadzić świadomy, zrównoważony handel, który będzie generował więcej zysków, mniej strat. Akcja ma promować targowiska biorące udział w działaniach, jako miejsca, w których osoby sprzedające w znaczący sposób przyczyniają się do wzrostu zaufania i wspierania społeczności lokalnych. Jako miejsca, gdzie następuje wzrost świadomości nie tylko ekologicznej, ale i ekonomicznej, w tym także ekonomii współdzielenia, czyli kierunków mających ogromny wpływ na dzisiejszy świat. Warszawa jest pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia funkcjonalnej i zrównoważonej polityki żywnościowej. W ten sposób spełniane są zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego nasze miasto jest sygnatariuszem. Diagnoza systemu żywnościowego w mieście dotyczy również m.in. gospodarowania odpadami, zapobiegania marnotrawstwu żywności w Warszawie. W ramach polityki żywnościowej miasta działają w Warszawie programy edukacyjne w szkołach np. „Wiem, co jem”, Ekologia na widelcu” i projekty realizowane w ramach budżetu obywatelskiego - przykładem są liczne jadłodzielnie powstałe na terenie miasta. W produkcji, przetwórstwie, dystrybucji i konsumpcji marnujemy ok. 5-9 mln ton rocznie! W samej Warszawie szacunkowa wielkość marnowania żywności to między 250 a 400 tys. ton w skali roku. W samym sektorze handlu poziom niewykorzystanej żywności, którą się najczęściej wyrzuca, wynosi 5-7 %. W Polsce do 1 marca 2020r. obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, ale odnosi się jednak tylko do dużych sklepów, pomijając targowiska. Dlatego podjęto kroki w kierunku ograniczania marnowania żywności na targowiskach. We wrześniu 2021 r. na trzech targowiskach: na Wolumenie, przy Halach Mirowskich i targowisku Tarbem, przeprowadzono razem z Bankiem Żywności zbiórkę żywności. Żywnością, która nie została sprzedana i mogłaby być zmarnowana, podzieliło się 60 kupców. W ciągu 19 dni zebrano prawie trzy tony warzyw i owoców, które po segregacji trafiły do warszawskich organizacji wspierających osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebujących, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu. Projekt ma na celu: - podniesienie świadomości dotyczącej wartości i strat żywności, - zminimalizowania ilości bioodpadów, a w związku z tym obniżenie kosztów eksploatacyjnych ponoszonych przez kupców w zakresie wywozu odpadów, - budowanie pozytywnego wizerunku targowiska jako miejsca przyjaznego i działającego na rzecz lokalnej społeczności, - promowanie targowisk warszawskich jako miejsc zakupów zdrowej i ekologicznej żywności bezpośrednio od producentów, - zaangażowanie kupców i zainteresowanie ich tak istotnym problemem, jakim jest marnowanie żywności i racjonalne gospodarowanie oferowanym asortymentem, - wreszcie również pomoc potrzebującym mieszkańcom Warszawy, a także budowania wspólnotowości i wsparcia w społecznościach lokalnych. Przeprowadzone badania pokazują, że w Unii Europejskiej marnuje się około 90 mln ton żywności rocznie. Polska, wśród krajów europejskich, zajmuje aż piątą pozycję – jest to jedno z największych wyzwań społecznych i ekologicznych, przed którymi stoi nasze społeczeństwo. Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu całkiem spora suma, bo aż trzy tysiące złotych. Oczywiście żywność marnuje się na każdym etapie jej produkcji i łańcucha dostaw jak i w domach. W czasach wojennych problem oszczędzania żywności staje się szczególnie ważny. Zapraszamy na wydarzenia: Zobacz także: Aerobik na Ochocie - zapraszamy! Zobacz także: Gimnastyka dla Seniorów Czytaj również: Zobacz także: Kawiarnia w Parku Zachodnim - sprawy zmierzają w dobrym kierunku! Zobacz także: Rusza inwestycja na Skrze Zobacz także: Tramwaj wzdłuż Pola Mokotowskiego – jest przetarg Zobacz także: Remont ulic Harfowej, Lirowej, Lutniowej Zobacz także: Kładka przy stacji kolejowej Warszawa Główna gotowa Zobacz także: Wózki na zakupy w budynkach Zobacz także: Strefa Wsparcia dla Młodzieży Zobacz także: PESEL dla uchodźców z Ukrainy