Reklama

JedzeNIE marnuje - Warszawscy Kupcy

KWI04

Zieleniak przy ul. Grójeckiej 97 godz: 10:00

Na ochockim Zieleniaku przy ul. Grójeckiej 97, 4 kwietnia od godziny 10.00 do 13.00 odbędzie się niezwykle ciekawe wydarzenie w ramach akcji „JedzeNIE marnuje – Warszawscy Kupcy”.

Zaplanowano  spotkanie edukacyjne skierowane do kupców. Będą mogli w nich uczestniczyć także mieszkańcy i klienci targowiska. W czasie spotkania kucharz ugotuje danie z owoców i warzyw, które nie zostały sprzedane, ale będą się jeszcze nadawać do przetworzenia. Pozyskane zostaną od kupców z targowiska. Osobie gotującej towarzyszyć będzie również edukator, który poruszy kwestie marnowania żywności w szerokim aspekcie. 

Warzywa i owoce, które nie zostaną sprzedane, nie wrócą do obiegu sprzedaży, a jednak nadal będą zdatne do zjedzenia np. połamana cukinia. 

Zebrane owoce i warzywa zostaną odebrane przez wolontariuszy oraz zostaną przekazane osobom potrzebującym, we współpracy z lokalnie działającymi organizacjami pozarządowymi i instytucjami. 

Realizując projekt organizatorzy chcą zwrócić uwagę, że niemarnowanie żywności jest wartością samą w sobie, producenci żywności, ale i kupcy na targowiskach zasługują na szacunek za włożoną pracę i wysiłek. Działania mają na celu zmniejszenie ilość odpadów, a co za tym idzie – zmniejszyć opłaty z tego tytułu. Kupcy nabędą wiedzę jak prowadzić świadomy, zrównoważony handel, który będzie generował więcej zysków, mniej strat. 

Akcja ma promować targowiska biorące udział w działaniach, jako miejsca, w których osoby sprzedające w znaczący sposób przyczyniają się do wzrostu zaufania i wspierania społeczności lokalnych. Jako miejsca, gdzie następuje wzrost świadomości nie tylko ekologicznej, ale i ekonomicznej, w tym także ekonomii współdzielenia, czyli kierunków mających ogromny wpływ na dzisiejszy świat. 

Warszawa jest pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia funkcjonalnej i zrównoważonej polityki żywnościowej. W ten sposób spełniane są zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego nasze miasto jest sygnatariuszem. Diagnoza systemu żywnościowego w mieście dotyczy również m.in. gospodarowania odpadami, zapobiegania marnotrawstwu żywności w Warszawie. W ramach polityki żywnościowej miasta działają w Warszawie programy edukacyjne w szkołach np. „Wiem, co jem”, Ekologia na widelcu” i projekty realizowane w ramach budżetu obywatelskiego - przykładem są liczne jadłodzielnie powstałe na terenie miasta. 

W produkcji, przetwórstwie, dystrybucji i konsumpcji marnujemy ok. 5-9 mln ton rocznie! W samej Warszawie szacunkowa wielkość marnowania żywności to między 250 a 400 tys. ton w skali roku. W samym sektorze handlu poziom niewykorzystanej żywności, którą się najczęściej wyrzuca, wynosi 5-7 %. W Polsce do 1 marca 2020r. obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, ale odnosi się jednak tylko do dużych sklepów, pomijając targowiska. 

Dlatego podjęto  kroki w kierunku ograniczania marnowania żywności na targowiskach. We wrześniu 2021 r. na trzech targowiskach: na Wolumenie, przy Halach Mirowskich i targowisku Tarbem, przeprowadzono razem z Bankiem Żywności zbiórkę żywności. Żywnością, która nie została sprzedana i mogłaby być zmarnowana, podzieliło się 60 kupców. W ciągu 19 dni zebrano prawie trzy tony warzyw i owoców, które po segregacji trafiły do warszawskich organizacji wspierających osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebujących, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu. 

Projekt ma na celu:
- podniesienie świadomości dotyczącej wartości i strat żywności, 
- zminimalizowania ilości bioodpadów, a w związku z tym obniżenie kosztów eksploatacyjnych ponoszonych przez kupców w zakresie wywozu odpadów, 
- budowanie pozytywnego wizerunku targowiska jako miejsca przyjaznego i działającego na rzecz lokalnej społeczności, 
- promowanie targowisk warszawskich jako miejsc zakupów zdrowej i ekologicznej żywności bezpośrednio od producentów, 
- zaangażowanie kupców i zainteresowanie ich tak istotnym problemem, jakim jest marnowanie żywności i racjonalne gospodarowanie oferowanym asortymentem, 
- wreszcie również pomoc potrzebującym mieszkańcom Warszawy, a także budowania wspólnotowości i wsparcia w społecznościach lokalnych. 

Przeprowadzone badania pokazują, że w Unii Europejskiej marnuje się około 90 mln ton żywności rocznie. Polska, wśród krajów europejskich, zajmuje aż piątą pozycję – jest to jedno z największych wyzwań społecznych i ekologicznych, przed którymi stoi nasze społeczeństwo. Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu całkiem spora suma, bo aż trzy tysiące złotych. Oczywiście żywność marnuje się na każdym etapie jej produkcji i łańcucha dostaw jak i w domach. 

W czasach wojennych problem oszczędzania żywności staje się szczególnie ważny.

Zapraszamy na wydarzenia:



Czytaj również:








 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do